Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Hungarian
Kategóriák / Termékek
Bolognai kréta 1Kg Renesans

Bolognai kréta 1Kg Renesans

Gyártó: Renesans
Gyártó cikkszám: CG237800

Leírás

Származás: Lengyelország - Renesans

"...A krétaalap

Amikor jól beszívódott és megszáradt az enyvezés, következik a krétaalap elkészítése: ezt többféleképpen is lehet végezni. Míg egyes helyeken csak egyfajta krétával dolgoznak - bolognai vagy iszapolt kréta stb. -, máshol, például Ausztiában  és Dél-Németországban, első rétegként különleges alapot használnak, a fekete vagy kőalapot, ellentétben azzal az ún. fehér alappal, mely tiszán kréta.
 Ha csak fehér krétaalappal dolgoznak, ezt ugyanúgy kell elkészíteni, mint ahogy azt később a "fehér alap" megmunkálásáról szóló fejezetünkben részletesen leírjuk. Fontos azonban az, hogy az első két-három réteget ne kenve, hanem tupfolva hordjuk fel, tehát az ecsetet csak kicsit bemártva, rövid mozdulatokkal kell rányomkodni úgy, hogy egy adott helyet egynél többször ne érintsünk. Ezzel a módszerrel el lehet kerülni - ami ecsethúzásnál gyakran előfordul -, hogy különálló rétegek képződjenek, ami pattogzást okozhat.
 Az első tupfolásnál az alapozómassza legyen forró, hogy az első alapozóréteg jobban kötődjön a felkent enyvhez. A következőnél már csak langyos legyen. - Három tumpfolt réteg után még négy-öt olyan réteg következik, ahol az alapot ecsettel kell felkenni. Közelebbit erről még a "fehér alap"leírásánál olvashatunk.
...
A fehér alap elkészítése és felhordása

A szürke alapozókréta helyett fehér krétafajtát használunk a fehér alaphoz, innen az elnevezés. Használják a közönséges iszapolt krétát éppúgy, mint a champagne-i és bolognai krétát, valamint a china-clayt (agyagfajta). Ezek az anyagok azonban ne teljesen egyformák, ezért különbözőképpen kell eljárni velük, különösen a csiszolásnál. A bolognai krétával készített alapot vizesen csiszoljuk, a china-clayt és a champagne-i krétát vizesen és szárazon is lehet csiszolni; vizesen azonban csak akkor, ha több réteg alap van; az ún. bécsi krétát (közönséges iszapolt kréta) pedig csak szárazon. A fehér alap elkészítése különleges gondosságot igényel, főként a krétánk az enyvbe keverésénél. Ha bolognai krétával dolgozunk, akkor az enyvoldat 1/2 kiló enyvből és 2 liter vízből készül; a china-clayhoz, a champagne-i krétához és az iszapolt krétához gyengébb enyvoldat szükséges, 1/2 kiló enyvre 3 liter vizet veszünk, és a még forró enyvhez nagyon kevés lenolajat teszünk.
..."
Cornelius Hebing - Aranyozás és bronzozás

Hasonló termékek

Mixtion 250ml 1órás aqua Renesans

Vízbázisú ragasztó aranyozáshoz.
Gyártó cikkszám: RENWEMW250.

Folyékony sellakk 250ml Renesans

Folyékony sellakk aranyfüst védelmére.
Gyártó cikkszám: RENSZPL250_

Alapozó 110ml bolusz Renesans

Alapozó aranyozáshoz. Válasszon színt a listából!
Gyártó cikkszám: RENBOLO125

Alapozó 110ml ammannitura Renesans

 Alapozó aranyozáshoz.
Gyártó cikkszám: CA231100_

Mixtion 50ml 1órás aqua Renesans

Vízbázisú ragasztó aranyozáshoz.
Gyártó cikkszám: RENWEMW100

Mixtion 50ml 30min Spirit Renesans

Olaj/lakk ragasztó aranyozáshoz.
Gyártó cikkszám: RENWEMS100